Fäktningen, en udda sport i Ängelholm

I oktober 1951 genomfördes VM i modern femkamp i Sverige. Fäktmomentet ägde rum i Ängelholms idrottshall inför ett tusental åskådare. Bland de tävlande fanns Lasse Hall sedermera dubbel olympisk mästare i grenen. Kanske skapade evenemanget intresse för sporten. Det var framförallt på Flygflotiljen(F10), som intresset var stort. Därifrån kom den ene av två instruktörer, kapten Helge Bäckander. Den andre var en civilist, folkskollärare Eric Münter. Verksamheten växte snabbt och klubben lyckades att knyta den italienske fäktmästaren, f.d. europamästaren Gargano, nu naturaliserad svensk boende i Malmö, till träningen. Andra fäktare i klubben var Lars Hillford, Bertil Jönsson och Sven Andersson, mer känd som revykung i Ängelholm.                                                                                                        

1955 bildades Ängelholms Fäktklubb och redan första året arrangerar man Skånska mästerskapet i Ängelholms idrottshall. Sammanlagt 28 fäktare från åtta klubbar deltog och 168 matcher genomfördes. Tre ängelholmare deltog, två av dessa var Amelin och Münter. Den senare, tidigare svensk juniormästare på värja, lyckades bäst och var snubblande nära en finalplats. Amelin blev för övrigt femma i Skåne-DM på värja 1956.

Intresset för sporten avtog ganska snabbt i Ängelholm men i slutet av 1980-talet fick den en kort renässans. Fäktningsklubben(FK) Luntertun bildades 1989. Det var det växande intresset för modern femkamp som låg bakom. Stig Backlund, med förflutet inom femkamp, om än vinterfemkamp, Börje Strand, fäkt­ningstränare, samt Staffan Sandberg från ÄSS var de som låg bakom Luntertuns tillkomst. Några större framgångar hade inte klubben under 1990-talet. Två lovande värjfäkterskor kan dock nämnas, Theresa Bek under tidigt 1990-tal samt Lena Sellman, rankad etta i Sverige, som junior och kvalificerad till ungdoms-VM i Mexico 1995.

I den här vevan nådde för övrigt en annan ängelholmare en del fina framgångar i den här sporten. Björn Mårlid satsade visserligen i första hand på modern femkamp, men som ett led i träningen ställde han även upp i renodlade fäktningstävlingar. På meritlistan finns till exempel ett JSM-silver i lag, med Halmstad FS, och två JSM-guld i lag, med Aramis, i slutet av 1980-talet.

- Fäktning var annars lite av en akilleshäl. Jag var inte alltid tillräckligt het, ibland till och med för snäll, kommenterar Björn, många år senare.

- Jag jobbade rätt mycket med mental träning och det hjälpte. Jag kom på rätt metod lite för sent, bara. Men visst hände det någon gång att jag vann fäktmomentet i femkampen, men det var ju bara ett delresultat.


Fäktningen på 1950-talet
Björn Mårlid

Under flera år var det sedan helt tyst kring fäktningen i Ängelholm. FK Luntertun finns inte längre med i förbundets register över svenska föreningar. För några år sedan fick kommunen ändå en blågul landslagsman när Sebastian Persson slog sig ända fram till den översta nationella eliten.

Sebastian hade testat på basket och simning hemma i Ängelholm, men fastnade till slut för fäktningen. Där tävlade han för anrika FK Aramis i Helsingborg och 2018 blev den då 20-årige Ängelholmsgrabben klubbens förste deltagare på ett senior-EM på 20 år. Tre år senare tog Sebastian silver på svenska mästerskapen i florett och i en lyckad comeback, efter ett längre skadeuppehåll, upprepade ängelholmaren den bravaden vid SM 2023.

Numera studerar och tränar Sebastian Persson i Göteborg men han tävlar fortfarande för Aramis. FK Luntertun är ett minne blott även om det inte finns några uppgifter hos fäktningsförbundet, när klubben lades ned.