Brottning i Ängelholm från 1912-1940

Olympiska Spelen i Stockholm 1912 blev det verkliga genombrottet för svensk brottning, då medaljskörden blev 1 guld-, 2 silver, och 1 bronsmedalj och i Ängelholms IF:s verksamhetsberättelse kunde man läsa om hur detta på ett positivt sätt påverkade allmänhetens stöd till föreningen. De utökade ekonomiska medlen innebar, att en sektion för brottning introducerades. Man anordnade ett flertal uppvisningar och tävlingar, vilka förlades till Restaurang Thorslund.

En av dåtidens mest kända mattkämpar, Ernst Nilsson från Malmö, genomförde 1912-13 några av dessa uppvisningar och demonstrationer. Denne ”Malmöpåg”, som representerade den legendariska brottarklubben Sparta var inte vem som helst. VM-guld 1913 i mellanvikt B var imponerande nog. Senare i karriären skulle han ta OS-brons i Antwerpen 1920 och ännu ett VM-guld 1922, allt i mellanvikt B.

Upplevelserna i anrika Thorslund inspirerade ”några unga, friska och initiativrika pojkar, att trots sin relativa färskhet i sporten, icke ens räddes för att starta i distriktsmästerskapet 1913-14”.

De för länge sedan glömda hjältarna hette Gustaf Hansson, också en av bästa friidrottare under 1910- och 1920-talet, Sture Kristiansson samt Reynold Lindkvist. Den senare skördade den största framgången med en tredjeplats i weltervikt.

ÄIF: s brottningssektion blev dock en dagslända. Kanske berodde det på att intresset svalnade eller att föreningens pengar inte räckte till för ytterligare en aktivitet.

Det troliga, som jag ser det, var att när världskriget bröt ut 1914 och armén mobiliserade blev de unga, friska och initiativrika pojkarna kallade till fosterlandets försvar och då fanns ingen tid till att brottas.

1932 gjorde Ängelholms IF ett nytt försök med en brottningssektion. Brottararenan var förlagd till stadens ”Folkets Hus”.

Bakom renässansen på trettiotalet låg stora skånska framgångar inom sporten och två lokala eldsjälar, Folke Moberg och Oskar Hansson, ledare för ÄIF: s brottningssektion.

1932 infördes seriebrottning i Skåne och redan debutåret hoppade Ängelholmsbrottarna på tåget. Framgångarna lät inte vänta på sig.

1934 var klubben mogen för sin första serieseger. I överlägsen stil vann man division III nordvästra.

I verksamhetsberättelsen för 1934 kunde man skönja en begynnande konflikt mellan brottningssektionen och fotbollssektionen. I kraft av sina framgångar krävde brottarna mer av den gemensamma kassan.

Meningarna om lämpligheten av en uppflyttning började nu diskuteras internt i styrelsen och huvudstyrelsen förordade av ekonomiska skäl, att brottarna skulle kvarstå i den lägre serien.

Sommaren 1935 kulminerade motsättningen och Ängelholms Brottarklubb, ÄBK, bildades.

Samtidigt kvarstod ÄIF: s brottarsektion. I oktober, när seriebrottning skulle starta anhöll ÄIF om att få utträda ur serien pga. ”avsaknad av seriedugligt brottarmaterial.” Sortin beviljades utan invändningar av Skånes Brottningsförbund.

ÄBK fick börja om i seriesystemet men med ett väldigt lovande material. Man enrollerade en etablerad tränare, den välkände Landskronabrottaren Erik Olsson och en hårdsatsning började. Vid årsmötet i mars 1936 valdes den välkände Ängelholmsprofilen Gunnar Wallin till ordförande och under hans ledarskap startade marschen uppåt i seriesystemet.

1936 avancerade laget till division III utan en enda förlust och året efter tog man steget upp i division II. Nu tillhörde Ängelholmslaget skiktet strax bakom den yppersta eliten.

Det kan vara av intresse att nämna några av ÄBK: s brottare på trettiotalet. Två skånska juniormästare i Bengt Grönvall(1935) och Hilmer Ahlin(1938) fostrades i klubben.

Andra välkända Ängelholmsbrottare var Valter Nilsson, Oskar Törnkvist, Torsten Pettersson och Vilhelm Kronberg.

1938 debuterade en sextonårig yngling i den vackert vinröda Ängelholmstrikån. Hans namn var Sven-Ove Svensson och skulle sedermera bli en firad fotbollsstjärna i allsvenska Helsingborgs IF. Inte många känner till hans stora talang för brottning. Hans främsta merit var ett skånskt juniormästerskap.


Ernst Nilsson