Bowling 1968-1999

Prolog 

Den första bowlinghallen i Sverige invigdes 1909 på Hotell Regina i Stockholm. De första klubbarna bildades i Stockholm. På 1920-talet växte sporten och många nya banor byggdes.

Svenska Bowlingförbundet bildades 1930. Det första Svenska Mästerskapet arrangerade 1931 i Göteborg. Idag finns det cirka 250 bowlinghallar i Sverige med totalt cirka 2 500 banor. I Sverige finns det drygt 30 000 aktiva utövare. Utanför de större städerna tog det lång tid innan bowlingen fick fotfäste och Ängelholm var inget undantag. Då gick å andra sidan utvecklingen väldigt snabbt. Här följer berättelsen om sportens genombrott i vår stad.

1970-talet

Som svampar ur jorden                                                                                                  

Strängahallen, det var namnet på Ängelholms första bowlinghall. Med pompa och ståt invigdes den 1968 av dåvarande finansministern Gunnar Sträng, entusiastisk ”bowlare”.  Ängelholm styrdes vid den här tiden av socialdemokraterna. Sporten var ny för staden och blev snabbt populär. När seriespelet startade hösten 1970 fanns det fem klubbar i staden, EBC och Play Boys bildades 1968, Full House 1969, Select och Falcon Ladies 1970. Ännu så länge tävlade de på en låg nivå men utvecklingen gick snabbt under de kommande åren. Trots hård konkurrens gick klubbarna emellanåt samman och bildade slagkraftiga stadslag. Det första 1972, då ett lag bestående av både damer och herrar besegrade Landskrona. EBC var den klubb som avancerade snabbast i seriesystemet. 1973/74 spelade de i division IV, vilket innebar att de, så långt, vunnit sin serie varje år under 1970-talet. Ett steg till och de skulle flyttas upp i de allsvenska serierna och räknas till eliten i svensk bowling. Full House var så långt klar tvåa i Ängelholms bowlinghierarki på herrsidan. Våren 1974 nådde de också division IV och Ängelholms bowlingfantaster kunde blicka fram mot en spännande derbysäsong. Hösten 1973 fick Ängelholm sin första landslagsbowlare, Mari-Louise Corfitzon 16 år gammal.

Hon gjorde stor sensation och nådde det högsta resultatet i det svenska laget. Hon var också en starkt bidragande orsak till att Falcon Ladies vann sin serie säsongen 1973/74 och gick upp i division IV. Så småningom lämnade Marie-Louise Falcon Ladies och enrollerade sig i elitlaget Spader Dam i Helsingborg och nådde ännu större framgångar. Våren 1976 avancerade EBC till allsvenskan division III. Ängelholmbowlingen placerades nu på allvar på Sveriges Bowlingkarta. Det gick bra för EBC i det förnäma sällskapet och de erövrade en andraplats under debutsäsongen. Intresset för bowling nådde nu rekordnivåer i staden och det var uppenbart att Strängahallen inte räckte till för alla dem som vill spela. Nästa steg i bowlingens utveckling i Nordvästra Skåne kom hösten 1977, då startade Ängelholm tillsammans med Klippan, Örkelljunga och Bjuv seriespel för ungdomar. Framgångarna lät inte vänta på sig. I december 1977 blev Selects ungdomar Skånska mästare i lag. I laget spelade Mats Ahlgren, Ulf Christensson, Lars-Göran Ekstrand samt Jan Wrangmark.

När årtiondet summerades i december 1979 kunde man konstatera att bowlingen i Ängelholm har utvecklats rekordsnabbt. Samtliga lag, som bildades kring 1970 fanns fortfarande med. EBC har redan nämnts. Vad det gäller de andra låg Full House och Playboys i division IV, Select höll till en serie lägre och Falcon Ladies spelade i division IV. EBC slog ett fantastiskt klubbrekord innan nyårsklockorna ringde in det nya årtiondet och det lyfte bowlingen ytterligare en nivå.

Ängelholms första stadslag, som mötte Landskrona 1973.

Bakre raden från vänster: Brita Larsson, Kurt Börjesson, Jackie Plan, Lars Petersson.

Mellanraden från vänster: Inger Rosenqvist, Dora Persson, Marie-Louise Corfitsson, Lennart Hansson, Per Borggren, Sven Asp.

Längst fram till vänster:Bertil Persson.

EBC:serielag 1977/78.

Bakre raden från vänster: Janko Krigård, Henrik Norrmann, Arne Jönsson, Erni Nilsson, Thomas Bauer.

Mellanraden från vänster: Kurt Börjesson, Agne Persson, Anders Nilsson.

Främre raden från vänster: Mikael Bäckström, Lars Olsson, Bertil Persson, Clemens Olsson, Valter Suchy.


1980-talet

Fler seriesegrar än bowlingbanor

När seriespelet inleddes 1980 fortsatte framgångarna för lagen. Det var trångt om utrymmet i Strängahallen och anläggningen räckte inte till längre.

Samtliga lag utom Select toppade sina serier och med det följde ett växande intresse för sporten. Falcon Ladies, Full House och Playboys vann sina serier. För Full House innebar det debut i det allsvenska seriesystemet och spännande derbyn mot EBC.                        Hallen var ett problem. Nya medlemmar sökte inträde men ingen av klubbarna ansåg sig kunna ta emot fler bowlare. Kommunens lösning var att en ny bowlinghall skulle byggas på Sockerbruksområdet. Den politiska processen drog emellertid ut på tiden, vilket fortfarande är mer regel än undantag. I februari 1985 presenterade Gösta Melin ett förslag om en ny hall signerat arkitekterna Hansson och Samuelsson. Den nya bowlinghallen, Sockerbrukshallen, utmed Nybrovägen invigdes i oktober 1986. Invigningsbowlare var kommunalrådet Ingemar Larsson, som rullade sitt livs första bowlingklot med en ”åtta”, som resultat. Det hade tagit fem år men nu var alla nöjda med den hall, som, slutgiltigt, kom att ritas av Valter Suchy. Själv en av EBC: s främsta bowlare under 1970-talet.

Succéerna för bowlingsporten i Ängelholm fortsatte genom framgångsrikt spel av klubbarna men även genom stora individuella framgångar. Lars Borggren, Full House togs ut i landskapslaget i mars 1980. 1981 spelade Birgitta Nilsson, Falcon Ladies i Skånes U 21-lag. 1982 blev Lars Borggren, som förste manlige spelare från Ängelholm uttagen i juniorlandslaget och Europamästerskapet i Västtyskland. I en intervju taxerade Lars själv chanserna som störst i lagtävlingen. Det blev en fjärdeplats i 5-mannalag. Fullträffen kom i tremannalaget, som spelade hem en bronsmedalj. I den individuella finalen nådde han det högsta resultatet av alla och avancerade till en femteplats totalt. 1984 togs Lars lillebror Magnus ut till landskapslaget. 1985 blev deras kusin Karin tvåa i junior-SM och uttagen till ett uttagningsläger inför junior-EM 1986. 1988 blev Falcon Ladies-bowlaren, Ewa Persson trea i Sverige-finalen i World-Cup.

I december 1980 gick Playboys till Sverigefinal, tillsammans med tre andra lag, i en tävling där första priset var en resa till USA och deltagande i US-open. Finalen spelades i Växjö och Playboys var det lägst rankade laget. I laget spelade Leif Wendel, Lennart Corfitzon, Ingemar Järdler, Ulf Hansson samt Lars-Arne Svensson. I finalen blev laget tvåa, ynka 12 poäng från en hägrande USA-resa. Året efter lyckades laget gå till Sverigefinal ännu en gång, Corfitzon var nu ersatt av Christer Nordberg. Denna gång gick det inte lika bra och USA-resan var långt borta.

Inför säsongen 84/85 nådde även Playboys allsvenska serien division III. De utökade träningstiderna i den nya hallen tycktes ge resultat. Hösten 1987 spelade både EBC och Playboys i division II och nya lag hade bildats, damlaget Jasmine samt Luntertun.

Ett Ängelholmslag hade så här långt aldrig vunnit en serie men våren 1988 vann Select Skåneserien div. IV. Säsongen 1988/89 segrade Falcon Ladies i Skåneserien div. IV och fick för första gången spela i ”trean”. Framgångarna fortsatte för Ängelholmbowlingen. I slutet av decenniet tog Full House steget upp till den andra divisionen[LC1] . I november 1989 sattes de ett fenomenalt klubb- och hallrekord i åtta-mannalag på 6499 poäng samtidigt passade en av bowlingpionjärerna i Ängelholm, Per Borggren, på att spela sin 400: e match för klubben. När höstsäsongen 89 summerades toppade de båda Ängelholmslagen EBC och Full House division II D södra Götaland medan Playboys låg i botten av sin division II-serie.

Full House, som satte klubbrekord i november 1989 med 6499 poäng.

Längst fram lagets nestor

Bakre raden från vänster: Kent Eriksson, Magnus Borggren, Jonas Axelsson, Magnus Kjellberg, Bengt Hellberg, Mats Ahlgren, Lars Borggren och Peter Andersson.(Foto NST 19891119)

1990-talet

Damerna decennium

1990-talet skulle bli kvinnornas årtionde, även om det var herrbowlingen, som länge låg högst i divisionerna. EBC var länge bäst i ”stan” men på 1990-talet skulle de bli distanserade av Full House. Våren 1990 tog båda klubbarna steget upp i division 1. Våren 1991 vann Full House även division 1 och tog steget upp i Syd-allsvenskan, ett steg under den högsta serien i landet, Elitserien. I laget spelade Niklas Gustafsson, Mats Ahlgren, Bengt Hellberg, Ulf Bengtsson, Jonny Aulander(15 år), Jonas Axelsson, Lars Borggren, Jan Långberg, Carsten Ödahl och Peter Andersson.

Det hade gått lite för fort och det kom en baksmälla. Hösten 1992 var Full House tillbaka i division 1 och kampen om bowlinghegemonin i Ängelholm fortsatte. Övriga bowlinglag i Ängelholm vid den här tiden var, Select, Luntertun samt damlagen Jasmine och Falcon Ladies. Hösten 1998 var Full House tillbaka i Syd-allsvenskan. Våren 1999 vann klubben även den serien. Drömmen om ett elitserielag i Ängelholm levde vidare. EBC kvalade våren till en plats i Syd-allsvenskan men såg sig som andralag i ”stan” och stöttade Full House i deras jakt på en elitserieplats. Hösten 1999 jagade Full House en plats i kvalserien till Elitserien. 1900-talet slutade bra för Ängelholms bowlare, Full House tog en plats i den södra kvalserien och klubbens tremannalag, Peter Andersson, Christian Johansson och Johan Persson, kvalificerade sig för SM-slutspel i Västerås följande år. På 1990-talet lossnade det på allvar för Ängelholms damer. Det började med att Eva Andersson blev trea i SM 1994. Våren 1995 tog Falcon Ladies steget upp i division 2. På två år hade laget gått från fyran till tvåan. Tillbaka i laget då var Marie-Louise Corfitsson, Ängelholms första landslagsspelare på 1970-talet, som under några år spelat i elitserielaget Spader Dam i Helsingborg.                                                  

Våren 1996 tog Ängelholmstjejerna steget upp i allsvenskan, då den högsta serien för dambowling i Sverige. Laget som gjorde det bestod av, Eva Andersson, Malin Glendert, Solbritt Aulander, Ran Rasmusson, Maria Persson, Marie-Louise Corfitsson, Zeina Bengtsson, Susanne Liljekvist samt Monica Lundgren. Liksom för herrarna 1992 hade det gått för fort och våren1997 åkte Falcon Ladies ur högsta divisionen. Hösten 1999 var Falcon Ladies tillbaka. Nu gällde det att komma sämst fyra. Efter millenniumskiftet skulle en elitserie bildas.                                                                                

 

Unga bowlare från Ängelholm uppmärksammades under 1990-talet. Hösten 1992 respektive våren 1993 nominerades Johan Stålhammar och Maria Persson som NST-talanger. Våren 1993 vann Maria USM. 1996 utnämndes Zeina Bengtsson till NST-talang. 

Malin Glendert, en av Falcon Ladies framgångsrika dambowlare på 1990-talet.