Föreningshistoria Ängelholms Fotbollsförening

Fotboll 1980-1982 

1980 var målsättningen, att etablera sig i division 3 och det målet uppfylldes med råge. På ett tidigt stadium var kontraktet klart och tränare Lennart Persson och hans lag kunde lugnt sikta på säsongen 1981. Nya spelare in i 1980 var Kristian Isaksson med meriter från främst ishockeyn, som framgångsrik målvakt i Rögle. Spelade både i TV-pucken och juniorlandslaget. En knäskada gjorde, att han tvingades byta sport och det blev fotboll i först Båstads GIF och sedan i Västra Karup. Där gjorde han 42 mål under säsongen 1979 och blev intressant för ÄFF. Andra nyförvärv 1980 var Anders Qvist, Gunnarstorp, Tommy Henningsson, Förslövs IF och Karl-Olof Andersson, Stidsvig. Dessutom återbördades Ängelholmsonen, Göran Nordblad från Höganäs Bollklubb. A-lagstruppen hade breddats och Lennart Persson såg optimistiskt på möjligheterna att etablera sig på den övre halvan av serien. Det spelades många träningsmatcher våren 1980 och när det närmade sig seriestart såg det bra ut. Segrare mot division 2-kollegor från Sydöstra trean, Lenhovda, 4-1 och IFK Karlshamn, 1-0. Premiärmatchen mot Gislaved i Småland ställdes in på grund av snöoväder. Det största problemet var, att ÄFF var på plats för spel innan besked gavs. Matchen spelades några veckor senare och slutade 1-1. ÄFF borde vunnit men fick spela med tio man större delen av den andra halvleken sedan Sonny Nielsen fått rött kort. Ängelholmarna gjorde en väldigt bra vårsäsong och var obesegrade i fem omgångar. Utöver Gislaved mötte man, Norvalla, 0-0, Burseryd, 3-1, Nyhem, 0-0, Kinna, 1-0. Mot Burseryd blev nyförvärvet Anders Qvist matchhjälte genom att göra två mål och mot Kinna var det Dennis Plan, som steg fram och gjorde segermålet. I den sjätte omgången kom så första förlusten, borta mot Markaryd med ex-allsvenske Olle Sjödahl i sitt lag. På matchens inledande fem minuter gjorde Olle egenhändigt två mål. Ett tappert kämpande ängelholmslag lyckades både reducera och kvittera men ett slumpskott av Markaryd ändrade riktning på en ÄFF-försvarare och ställde målvakten Jan Ferm och så var den dagen förstörd. Resten av vårsäsongen förlorade ÄFF bara en match, mot Varberg hemma 0-1. Hallänningarna ledde då serien. Värnamo, 2-0, Kvidinge, 3-3, Råå, 2-0 och Astrio, 1-1 fick alla känna på ÄFF: s goda form, som innebar toppkänning för ängelholmarna. Under sommaren fortsatte samarbetet mellan Ängelholms FF och Hjärnarps GIF och nu ställdes en kombination mot det östtyska landslaget. 1012 betalande kom till matchen på Ängelholms Idrottsplats och gav klubbarna ett bra penningtillskott. Ängelholmslaget bjöd bra motstånd men hann inte med i svängarna, när de östtyska proffsen satte upp tempot. Slutresultatet 0-3 var inte mycket att orda om. För Östtyskland var matchen en förberedelse inför OS-turneringen i Moskva. Östtyskland blev tvåa i den turneringen efter Tjeckoslovakien så ÄFF/HGIF-lagets insats mot Östtyskland var en prestation, som steg i värde med tiden.

Första matchen i höstomgången gick mot Varberg på bortaplan. Trots en spelmässigt bra match blev det förlust med klara 5-1. Den matchen pekade ut riktningen för ÄFF i fortsättningen. Höstomgången gav bara en seger, mot Kvidinge i lokalderbyt med 2-0. I övrigt fem oavgjorda och fem förluster betydde, att den toppkänning laget hade haft på våren försvann. Slutplaceringen, en sjundeplats med fyra poäng mer än året innan betydde nytt kontrakt i division 3, vilket var linje med klubbens målsättning. Varberg, som hade varit favoriter från start ledde länge serien men höll inte hela vägen fram utan helt överraskande var det Halmstadslaget Astrio med bland annat de gamla HBK:arna Bertil Andersson och Lars-Erik ”Svängsta” Larsson, som tog hem serien.

Mikael Anderberg och Per-Olof Borggren spelade samtlig 22 seriematcher, Lars-Erik Isaksson 21, Håkan Andersson, Kristian Isaksson, Hans Jonsson och Sonny Nielsen  vardera 20. Av årets 40 matcher totalt, deltog Borggren i 38.

Bäste målskytt var Kristian Isaksson med 12 mål, varav hälften i serien. Per-Olof Borggren, Anders Qvist och Hans ”Nättraby” Johnsson stod var och en för åtta mål.


1981 firade ÄFF femårsjubileum och nu var tiden inne  föreningens målsättning ta ett steg till mot elitfotbollen men verkligheten skulle bli något helt annat. På hösten 1980 startade förberedelserna inför kommande säsong. Två träningsmatcher spelades för att testa presumtiva spelare. Den ena var mot Högaborg, som blev en match av det mer spektakulära slaget. Rubriken i matchreferatet i NST inleddes, som följer:

”Vattenpolo-nej, ett vått ÄFF-test.”

Den undermåliga grusplanen vid isstadion var helt vattenfylld av det ihållande dagsregnet. De få åskådare, som var på plats kunde roa sig med att titta på alla mål, som gjordes. Högaborg visade sig hantera underlaget bättre än hemmalaget och vann med 9-5. Av de som provspelade för ÄFF var Benny Wennström från division 2-laget IS Halmia, den mest namnkunnige. Den andra matchen var mot hårdsatsande division 4-laget Höganäs BK. ÄFF provade fem nya spelare i en match, som slutade 1-1. Ännu en spelare från IS Halmia, Torbjörn Bruzelius, en f.d. Vejby-spelare, som nu tänkte vända hemåt. Det blev rekord i spelaromsättning inför säsongen 1981. Sex spelare lämnade, bland annat, Bo-Göran Svensson, Per-Olof Borggren, Hans ”Nättraby” Johnsson, Jan Ferm och Dennis Plan. Dessa hade tillhört stommen i laget de senaste säsongerna. Hela elva nyförvärv kunde räknas in. De mest meriterade var Benny Wennström, Torbjörn Bruzelius, Tommy Bengtsson, Kvidinge, Roy Lindqvist, HIF. Tränare var fortfarande Lennart Persson, som uttryckte sina farhågor inför seriepremiären, ”det kan bli svårt med så många nya spelare”. Klubbens ordförande Bengt Everberg, däremot, dementerade med emfas, att det absolut inte rådde någon kris i klubben. Vårsäsongen startade bra, trots att det blev förlust i premiären hemma mot Bureseryd, 1-2. Efter fem matcher hade ÄFF toppkänning, bland annat besegrades seriefavoriten Varbergs GIF, på hemmaplan med 3-1. I den sjätte matchen blev det förlust mot, Halmstadslaget Astrio och under resten av vår-matcherna blev det bara en seger, Smålandsstenar, hemma, 3-0. Det innebar, att ÄFF inför höstsäsongen låg på nedflyttningsplats. Trots vårens motgångar rådde det optimism i klubben och i genrepet inför höststarten mötte man, hemma, HIF med bland andra ex-proffset Pär-Olof Olsson. I HIF spelade också den förre ÄFF-spelaren Sven-Åke Landgren, som dock inte deltog p.g.a. skada. Tidigare under sommaren hade ÄFF legat på träningsläger i Ronneby och då besegrat topplaget i den östra division 3-serien IFK Karlshamn med 3-1. HIF blev såklart för svåra men hemmalaget gjorde en stormatch, trots förlusten med 1-2. Sonny Nielsen gjorde ÄFF: s mål. De flesta fotbollsbedömare trodde nu, att ängelholmarna skulle ta många poäng under hösten och säkra nytt kontrakt i division 3. Även sommaren 1981 fick Ängelholm fint fotbollsfrämmande. Det engelska division 3-laget Bristol City kom på besök för att möta en kombination från Hjärnarps GIF och Ängelholms FF. Det brittiska laget coachades av Bob Houghton och Roy Hodgson. Matchen spelades i Hjärnarp och över 1400 åskådare betalade entré. Bristol vann med 3-1. Gert-Arne Uhlin gjorde hemmalagets mål och mest beröm i kombinationen fick Lars-Erik Isaksson och Anders Qvist.  

Höstpremiären var mot Halmstadslaget Nyhem, som låg strax bakom ÄFF i botten av tabellen. Efter en bra första halvlek och ledning 2-0, mål av Ulf Örnhag och Göran Nilsson, rasade allt i den andra. Nyhem vände matchen och vann med 4-2. Hoppets låga tändes efter 1-1 mot serieledarna Varberg i den följande omgången och i nästa match mot Perstorp blev det också seger med 1-0, trots spel med tio man. Men det vill sig inte för ÄFF. Under resten av hösten vann ÄFF bara en match, mot Borstahusen, 2-0. Det som skulle bli året då Ängelholms FF tog nästa steg mot elitfotbollen blev istället nedflyttning till ”fyran” och tillbaka på ruta ett. Tommy Bengtsson, Sonny Nielsen och Lars-Erik Isaksson spelade samtliga 22 seriematcher, Mikael Anderberg 21, och Göran Nilsson och Anders Qvist 20. Bäste målskyttar säsongen 1981 var Göran Nilsson med 13 mål (varav sju i serien), Sonny Nielsen nio(fem), Benny Wennström sex(tre).


1982 blev ett mellanår för föreningen. Ett år, då det var hemvävt, som gällde, när säsongen startade. Det fanns inga pengar till dyra nyförvärv men en växande och framgångsrik ungdomsavdelning gjorde att seniortruppen fylldes på med lovande spelare. Flera rutinerade hade lämnat men kvar vid säsongsstart, av tidigare års värvningar, var endast Tommy Bengtsson. Klubbens strategi var tydlig! Nu skulle man satsa på de egna ungdomarna! Målsättningen var att komma bland de fyra främsta lagen i serien. Vårsäsongen visade med all tydlighet, att strategin inte skulle hålla. Det blev bara en fullpoängare under vårens spel, mot Åstorp, 2-0, på Bjärshögs idrottsplats. I övrigt sex oavgjorda och fyra förluster. Det betydde, att ÄFF var inblandade i bottenstriden i division 4. Det var uppenbart, att den lovvärda satsningen på spelare från de egna leden inte skulle hålla. Det blev ett för stort ansvar för det unga laget att bära och styrelsen förstod snabbt, att något måste göras. Dessutom spelade i serien även grannklubben Hjärnarps GIF, som nu utmanade ÄFF om fotbollshegemonin i kommunen. Under sommaren värvades två rutinerade spelare, Bengt Andreasson och Per Bjärbo. Den senare med meriter från allsvenskt spel i framförallt HIF men också Västerås SK. Inför höstsäsongen gjorde ”Nättraby” comeback och nu gick det bättre. Höstens spel inbringade 13 poäng, sex vinster, en oavgjord och fyra förluster. Kontraktet säkrades men ÄFF fick se sig passerade av Hjärnarps GIF, som kommunens bästa lag. Glädjande var emellertid, att tre juniorer och två pojklagsspelare lyckades ta en plats i serielaget. Björn Anderberg, 16 år, deltog i 19 seriematcher, Tony Nilsson, 18 år i 11 matcher, Tomas Olsson, 17 år i två och Joakim Roslund, 18 år, Jonas Ohlander, 15 år i vardera en match. Mats Ahlin och Mikael Anderberg spelade samtliga av ÄFF: s matcher under säsongen 1982. Peter Hall och Tommy Bengtsson i vardera 35. Årets bästa målskyttar var Tommy Bengtsson med 13 mål varav sex seriemål. Rickard Persson tio mål, åtta i serien, Anders Thomasson tio, två i serien och Hasse ”Nättraby” Johnsson åtta, sex i serien.

Fortsättning följer…………………

Bildgalleri