Föreningshistoria Rögle BK del 8

Ishockey 1990-talet 

Rögles uppgång, fall och återuppståndelse.

RBK hamnade på andra plats i division 1 södra säsongen 1989/90. Det innebar att Rögle skulle spela i allsvenskan och därmed fortsätta sin marsch mot elitserien. RBK: s framfart på rinken lockade mycket folk, nästan 3000 åskådare i snitt kom till matcherna. Bara Malmö hade mer publik, knappt 4500. Den södra ”ettan” hade högst publiksnitt av de fyra grundserierna. Lag som, Tyringe, Troja, Nybro och Boro nådde över 1000 personer/match. I den allsvenska serie, som följde gick det trögt för de grön och vita. Serien vanns av Malmö IF (MIF), tätt följd av Modo HK. Rögle fick nöja sig med en blygsam sjätteplats men det innebar trots allt, att RBK var kvalificerat för Playoff 3. Där fick man möta Hammarby, ett av de lag från division 1, som hade gått vidare. Seger i det dubbelmötet och det efterföljande mot Huddinge innebar, att Rögle gick till kvalserien till elitserien tillsammans med Modo HK, IK Vita Hästen och IF Björklöven. Där tog festen slut. RBK slutade på en tredjeplats och Modo försvarade sin elitseriestatus. Inför säsongen 1990/91 hette tränaren Jari Lehtinen, ett oskrivet kort och det gick inte bra för RBK, som hörde till favoriterna till allsvenskt avancemang, Det blev en tredjeplats bakom storsatsande Team Boro med finansiären Curt Wrigfors i spetsen och sensationen IF Mölndal Hockey. Rögle hamnade för första gången på fyra säsonger utanför allsvenskt spel. Publikt låg ängelholmarna dock i topp med ett snitt på 2542 per match och återigen var den södra serien mest publikdragande(1274/match). För Rögles del väntade den södra fortsättningsserien och det började dystert. Stryk mot nykomlingen Hanhals med 10-3 och att det skedde i den egna hallen strödde mer salt i såret. Juniortränaren Stefan Bergqvist anslöt till tränarstaben och det blev en uppryckning. Serien vanns före IF Troja Ljungby och nu väntade Play Off och där mötte RBK, i tur och ordning, Arvika, Mora och Vita Hästen. Trots stora svårigheter under säsongen blev det återigen kvalspel till elitserien men likt våren 1990 slutade laget på en tredjeplats och fortsatt spel i division 1. Västra Frölunda HC försvarade sin plats i elitserien.

Inför säsongen 1991/92 anställdes den karismatiske ”hockeylegenden” Christer Abrahamsson som tränare i Rögle BK. Efter några år i skymundan var det dags för Ängelholms idrottsstolthet att träda fram i rampljuset och som man gjorde det. Den 3 april 1992, sex minuter och 39 sekunder in i ”sudden death” dundrade Håkan Persson in det avgörande målet i den femte och avgörande matchen mot Leksand. Rögle BK hade för andra gången i sin ishockeyhistoria tagit steget upp i Sveriges förnämsta liga, ”Elitserien”, som den hade kallats för sedan säsongen 75/76. Jublet tycktes aldrig ta slut hos de 4455, som hade tagit sig till ishallen denna oförglömliga kväll. Det var inte bara en storsatsning, som låg bakom framgången. Visst, inköpta spelare, som Kari Eloranta, Kenneth Johansson, Michael Hjälm, Mats Lööv, Heinz Ehlers, Kari Suoraniemi och Peter Lundmark, alla stora profiler i svensk ishockeyhistoria. En fantastisk ungdomsverksamhet hade minst lika stor del i succén. Framträdande roller i laget spelades av ”hemvävda” lirare, som bröderna Elvenes, Stefan och Roger, bröderna Jönsson, Kenny och Jörgen. Stefan Elvenes var lagets okrönte skyttekung under 1990-talet och vann skytteligan under fem säsonger. I januari 1992 blev han RBK: s främste målspottare genom tiderna, då han passerade Roger Hansson. Bröderna Kenny och Jörgen Jönsson blev uttagna till OS i Lillehammar 1994 och blev olympiska mästare.

Satsningen, för att nå elitseriestatus, var enorm. I en intervju i HD i april 1991 uttalade sig dåvarande ordföranden Bengt Lövgren som följer:

”Nu satsar vi allt på ett kort. Det får bära eller brista/…/Rögle står vid ett vägskäl och gör en sista ansträngning för att nå elitserien/…/ Antingen satsa eller dra ner på hela verksamheten. En mellanväg vore ödesdiger.”

Banklån togs på nästan fyra miljoner. Cirka 40 elitspelare kontaktades. Omsättningen gick från sex till 22 miljoner. I september 1993 framgick det att klubben hade skulder på 5,7 miljoner. Vid akut likviditetskris hösten 1993 beviljades RBK ett lån på en miljon kronor av kommunen, ett lån som vållade mycket debatt. Rögles ekonomi var på väg att krackelera fullständigt i början av 1995. Kommunen kom återigen till undsättning. RBK fick anstånd med obetalda hyror och lån men den hjälpen räckte inte långt. I januari 1995 kom det fram, att dåvarande ordföranden Christer Örning, i ett försök att rädda klubbens ekonomi, gett tillstånd till Percy Nilsson i Malmö IF att förhandla med Stefan Elvenes och Jörgen Jönsson om en övergång. Kritiken var förödande och det blåste snålt kring Rögles styrelse. Ett problem i sammanhanget var att Jörgen vägrade att spela för MIF. Han valde istället att skriva kontrakt med Färjestad. En annan komplikation var att MIF redan hade betalat ut tre miljoner till Rögle. Utan de pengarna hade RBK stått inför en konkurs redan i januari 1995. Det som följde kan liknas vid en ”dokusåpa” i hockeymiljö. I juni 1995 löstes problemet. Rögle betalade tillbaka övergångspengarna för Jörgen till MIF.

Det blev fyra säsonger i elitserien. Den bästa säsongen var 93/94, då laget blev sexa och fick spela kvartsfinal i SM-slutspelet, där dock sedermera svenska mästarna Malmö IF blev för svåra. Säsongen 1994/95 slutade RBK sist i elitserien och fick spela vidare i allsvenskan tillsammans med bl.a. nästjumbon i elitserien Västra Frölunda. Rögle vann serien med Frölunda som tvåa men den efterföljande allsvenska finalen mellan dessa lag, där en elitserieplats låg i potten vann göteborgarna i den femte och avgörande drabbningen med 5-0. RBK fick en chans till i kvalserien. Andra lag i den serien var Bodens IK, IF Troja Ljungby och IK Vita Hästen. Det gick vägen för Rögle och elitserieplatsen kunde försvaras.  


Kari Eloranta
Stefan "Stass" Elvenes

Tränare under säsongen 1995/96 var Brent Mc Ewan. Ännu en gång blev BK näst sist och fick spela i allsvenskan. Därifrån lyckades Rögle via kvalsegrar mot IK Timrå och Mora IK ta sig till kvalserien till elitserien men där tog det slut. Bara vinnaren tog plats i elitserien och det blev Brynäs. Festen var över och många spelare lämnade den sjunkande skutan.

Nu fick RBK problem på tränarsidan, Mc Ewan längtade hem och en ersättare skulle tas fram. Den naturlige efterträdaren, Brents assisterande coach och lite av en ”Rögleikon” Janne Ericson, hade dock beviljats tjänstledig och var inte aktuell. Ekonomin spelade en stor roll i den rekryteringen och in kom, Hannu Niemi, som var tränare i Olofström i division 2. Han hade dock en lång elitkarriär, som aktiv med spel i högsta finska ligan och i Modo i elitserien 1977-1979 men spelade även i Rögle 1986-1988.

Det mesta gick fel säsongen 1996/97, tränarrekryteringen, tröjbyte, misslyckade värvningar. Det var också nu, som det i supporterkretsar förhatliga, nya varumärket, ”Rögle Griffins” lanserades. Märket registrerades dock aldrig officiellt i förbundets regi. Som sur grädde på moset tvingades Rögle kvala sig kvar i andraligan och lyckades tack vare seger i en sista avgörande match mot Kristianstad. Då hade sedan länge tränaren, värvningarna och t.o.m. dräktkulören bytts ut till trotjänaren Stefan Berqvist, egna juniorer och klassiskt vitt. Bara två spelare från ”miljonsatsningen” hösten 1991 fanns kvar, Peter Lundmark och Mats Lööv. Resten hade lämnat RBK utan ersättning som Bosmanspelare.

 Vid årsmötet 1997 valdes Lennart Nordstrand in i styrelsen. Det blev hans uppgift att i grunden rätta till Rögles ekonomi. Efter sommaren 1997, då Rögle drabbades av en skattesmäll, handlade det om att sanera ett skuldberg på 10 miljoner. Det arbetet skulle ta fem år.

Hösten 1997 blev RBK trea i grundserien för ”ettan” och missade därmed allsvenskan. Det innebar fortsatt spel i en fortsättningsserie våren 1998. Rögle vann den serien och fick spela Play Off till elitserien mot Almtuna och Mora. Förlust i den avgörande matchen mot dalmasarna innebar fortsatt spel i division 1. Säsongen 1998/99 blev nästan en repris av säsongen 1997/98, förutom att Rögle nu stötte på Tranås, den gamla bandymetropolen, istället för Almtuna i Play Off. Mora blev ännu en gång för svåra.

Tillbaka som tränare säsongen 1999/2000 var den gamle succétränaren Håkan Nygren. I spelartruppen fanns spelare, som bröderna Johnsson, Pierre och Benny, bröderna Elvenes, Roger, Stefan och Tord samt nya spelare sprungna ur den framgångsrika ungdomsverksamheten, som Björn Lindén, Peter Jönsson, Jakob Johansson, Johan Lindgren, Kristoffer Starck. Den hemvävda stilen fungerade alldeles utmärkt. I december 1999, när serien tar juluppehåll leder Rögle division 1.

 

1990-talsprofilerna

Kari Eloranta

Den majestätiske lagkaptenen i tröja nummer 35 tillhör de absolut största, tillsammans med Ulf Sterner och Kenny Jönsson, som någonsin representerat Rögle BK. Kari var ledaren för hela satsningen på 1990-talet. Med 150 A-, 40 B, och 50 J-landskamper är han även en av Finlands största spelare genom tiderna. Meritlistan är lång och Rögle publikens kärlek till sin lagkapten var överväldigande. Under sin tid i RBK hann Kari också med att utbilda en världsstjärna i sporten.

 

Christer Abrahamsson

Christer Abris, Christer Abrahamsson växte upp i Holmsund, Västerbotten. Han är tvillingbror till den före detta ishockeyspelaren Thommy Abrahamsson. Christer Abrahamsson spelade för Leksands IF 1965–1974 och 1977–1982 och vann SM i ishockey tre gånger; 1969, 1973, och 1974. Han fick Guldpucken för säsongen 1973-1974 såsom varande säsongens främste svenska spelare. Han spelade professionellt i WHA och New England Whalers 1974–1977. Han spelade VM fem gånger och vann två silver (1973 och 1981) samt två brons (1972 och 1974). Han deltog i de olympiska vinterspelen 1972 i Sapporo. Med sin frispråkighet och lite annorlunda ledarstil blev han en färgklick. Han väckte uppmärksamhet och gjorde skillnad och han gick alltid i ”trätofflor” och blev snabbt en profil på ”stan”.

Stefan Elvenes

Vinnare av skytteligan fem gånger under 1980-talet. Gjorde 1985 sin debutmatch i A-laget, som 15-åring med att göra hattrick! Under 15 år var han Rögles absolut bästa målskytt och är så här långt den främste målskytten genom tiderna. Han lär inte överträffas, 328 mål på 503 matcher. Leder också poängligan (mål+ assist), 548 poäng. Gjorde totalt 13 säsonger hos RBK. Tillhör den lilla skara, som sin tröja hissad. Spelade 19 A-, 17- och 43 J-landskamper. Deltog i junior-EM 1987, 1988 och 1989. Det blev guld 1987 och silver 1989. Blev dansk mästare 2002. Draftad av Chicago Blackhawks 1988, fjärdeval.

 

Skyttekungar under 1990-talet


Skyttekung

Säsong

Antal mål/matcher

Roger Hansson, Stefan Elvenes

1990/91

42/44

42/45

Stefan Elvenes

1991/92

33/40

Stefan Elvenes

1992/93

19/40

Tomas Srsen

1993/94

28/43

Stefan Elvenes

1994/95

31/51

Pelle Svensson

1995/96

28/52

Peter Lundmark

1996/97

17/42

Stefan Elvenes

1997/98

32/36

Stefan Elvenes

1998/99

27/42


Bildgalleri